2018 m. gegužės 5 d., šeštadienis

MAŽOSIOS NEMOKAMOS BIBLIOTEKĖLĖS IR KNYGŲ LENTYNOS ŠIAULIUOSE. KNYGOS TURI SAVO LIKIMUS

Ekslibrisas saugomas ŠAVB Gerardo Bagdonavičiaus ekslibrisų fonde


Gegužės 7-oji – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena

Nemokamos bibliotekėlės pasaulyje ir Lietuvoje

Pasaulyje populiarus judėjimas „Little Free Library“ („Maža nemokama bibliotekėlė“) prasidėjo JAV, Viskonsino valstijoje. Pirmąją bibliotekėlę 2009 metais įkūrė amerikietis Todas Bolas (Todd Bol) savo motinos – skaityti mėgusios mokytojos – atminimui pagerbti. Bibliotekėlei buvo pasirinktas į mokyklą panašus namelio modelis. Jį pripildęs knygų T. Bolas įrengė ant pašto dėžutės priešais savo namą. Draugams ir kaimynams ši idėja patiko, todėl jie taip pat įsirengė panašius namelius su užrašu „Nemokamos knygos“. 2010 m. vasarą ėmė aiškėti knygų namelio koncepcija. Visi originalūs modeliai buvo gaminami iš antrinių žaliavų, o jų paskirtis – sudaryti sąlygas keistis knygomis ir sutelkti žmones bendrai naudingai veiklai. 2011 m. nemokamų bibliotekėlių projektas virto judėjimu, kuris 2012 m. gegužę oficialiai įregistruotas kaip ne pelno siekianti organizaciją „Little Free Library“. Dabar kiekviena po atviru dangumi įrengta nedidelė nemokama bibliotekėlė registruojama ir turi savo numerį. Šio judėjimo devizas - skleisti meilę knygai ir stiprinti bendruomeniškumo jausmą. Šiuo metu pasaulyje užregistruota per 50 tūkst. mažųjų nemokamų bibliotekėlių JAV, Vakarų Europoje, Australijoje ir kt., per 70-yje pasaulio šalių.
Kelmės g., Šiauliai
Nuotr. J. Nekrašiaus
2012 m. Vilniaus universiteto darbuotoja, buvusi radviliškietė Milda Varnauskaitė buvo pirmoji, kuri ėmėsi iniciatyvos Lietuvoje įrengti bibliotekėles po atviru dangumi. Lietuvoje pirmoji nemokama bibliotekėlė (nr. 3756) įsteigta 2012 m.  spalio 13 d. Vilniuje, Antakalnyje, Tramvajų gatvėje. Milda Varnauskaitė taip pat pradėjo dalytis lietuviškąja bibliotekėlių istorija tinklalapyje www.bibliotekele.lt ir „Facebook“ paskyroje. 2013 m. gegužės 16 d. Vilniuje, LMNŠČ III rūmuose, Džiaugsmo g. 44, buvo įsteigta antroji bibliotekėlė (nr. 5477).
Mažųjų bibliotekėlių tinklas netruko pasklisti po Lietuvą. Dažniausiai šios bibliotekėlės įkuriamos tam tikslui pastatytuose nameliuose. Tokios bibliotekėlės dar vadinamos knygų inkilėliais, knygų lesyklėlėmis arba knygų nameliais. Toks knygų namelis – tai dažniausiai po atviru dangumi įrengta nemokama bibliotekėlė, kurioje galima rasti įvairių knygų ir žurnalų, o jomis naudojasi ir dalijasi visi norintys. Šios bibliotekėlės skatina ne tik skaitymą ir domėjimąsi įvairia literatūra, bet ir bendravimą, draugiškumą. Tokios bibliotekėlės yra unikalios tuo, kad veikia visą parą, joms nėra atostogų, poilsio dienų, knygų grąžinimo terminų ar skaitytojų pažymėjimų. Kiekvienas vartotojas iš tokios bibliotekėlės pasiėmęs skaityti knygą, neprivalo jos grąžinti. Kita vertus, sveikintina, kad žmonės atneša iš savų namų jau perskaitytas knygas ir jas dovanoja kitiems. Nebūtina kiekvienąkart knygas pirkti, galima jomis dalytis, mainytis. Šūkis „Skaityk ir dalykis!“ prisideda prie gamtos išteklių saugojimo, ekologijos, knygos ir žurnalai skaitomi daug kartų, o bendruomenės, kurioje yra mažųjų bibliotekėlių, atranda skaitymo malonumą iš naujo. Be to, tokios bibliotekėlės padeda užmegzti ryšius su kaimynais, susirasti bendraminčių, skatina žmones ne tik pasiimti knygą ir ją perskaityti, bet ir pasidalyti tuo, ką pats galėtum rekomenduoti perskaityti. Taip skleidžiamos ne tik šviečiamosios idėjos, bet ir ugdoma savanorystė, bendruomeniškumas. Nuolatinė įvairių knygų kaita tokiose bibliotekėlėse patvirtina, kad jos atlieka savo paskirtį, o žmonės nemokamai dalijasi knygomis su kitais.
Gloria Della Rossa / Italija 200
Tarptautinis ekslibrisų konkursas
ŠU Humanitariniam fakultetui - 50 metų
ekslibrisas saugomas ŠAVB GBEF
Ne pelno organizacija „Dalinkis knyga“ taip pat kuria nemokamų knygų mainų tinklą Lietuvoje. Šis judėjimas padeda skleisti skaitymo malonumą ir populiarina knygą pasitelkdamas visuomenę. Knygų mainai, kai kiekvienas gali pasiimti knygą ar atnešti kitiems ką nors paskaityti, vyksta įvairiuose Lietuvos miestuose ir mažesnėse gyvenvietėse. Ant nemokamos bibliotekėlės namelio yra iškaba „Dalinkis knyga“, joje nurodytas oficialus registracijos numeris.
 Nemokamos bibliotekėlės, iš kurių kiekvienas praeivis gali pasiimti knygą ar atnešti kitiems ką nors paskaityti, stovi ne tik Vilniuje, bet ir įvairiuose Lietuvos miestuose: Alytuje, Elektrėnuose, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Šilutėje, Birštone, Druskininkuose Kelmėje, Kretingoje, Jonavoje, Mažeikiuose, Nidoje, Pasvalyje, Plungėje, Radviliškyje, Raseiniuose, Rokiškyje, Ukmergėje, Visagine, Zarasuose ir mažesnėse gyvenvietėse: Šeduvoje (Radviliškio r.), Pabiržėje (Biržų r.), Garliavoje, Šlienavoje, Ringauduose (Kauno r.), Linkuvos gimnazijoje (Pakruojo r.) ir kt. Šiuo metu tokių bibliotekėlių Lietuvoje priskaičiuojama daugiau kaip pusė šimto.

Nemokamos bibliotekėlės, mainų spintos ir knygų lentynos Šiauliuose

Nuo 2015 m. Šiauliuose pradėjo plisti viena iš apsikeitimų naudotomis knygomis formų - mažos nemokamos bibliotekėlės ir specialios knygų spintos, kur kiekvienas gali nemokamai pasirinkti ir parsinešti namo skaityti knygų ar pats atnešti atliekamas ar jau perskaitytas knygas.
Pasižvalgęs po Šiaulius, prie kai kurių miesto visuomeninių pastatų ar net gyvenamųjų namų radau pastatytų uždengtų knygų „namelių-bibliotekėlių“, primenančių inkilėlius, kuriuose žmonės palieka perskaitytas, jiems nereikalingas knygas ar žurnalus. Iš šių namelių knygas gali laisvai pasiimti skaityti ar papildyti savo leidiniais kiekvienas norintis. Šių mažųjų namelių-bibliotekėlių principas „Pasidalyk tuo, ką jau perskaitei, ir pasiimk tai, ko dar neskaitei“. Tokie knygų nameliai-bibliotekėlės Šiauliuose skatina dalijimąsi knygomis, mainus, skaitymą, suteikia galimybę visiems keistis knygomis.
Prisiminkime šių mažųjų bibliotekėlių ir knygų mainų atsiradimo Šiauliuose istoriją ir dabartį. 2015 m. birželio mėn. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka Vilniaus gatvėje, prie P. Višinskio paminklo, surengė pirmąją knygų akciją su mainų lentynėle. Čia buvo galima pasiimti patikusią knygą, padovanoti perskaitytą knygą arba ją keisti. Į šią akciją savo perskaitytas knygas atnešė bibliotekos darbuotojai, lentynėlę papildė ir knygos, gautos iš įvairių miesto leidyklų. Vienas šiaulietis atnešė ir padovanojo šimtą knygų. Yra ir daugiau panašių pavyzdžių, kai žmonės dovanojo perskaitytas knygas.
Kudirkos g., Šiauliai
Nuotr. J. Nekrašiaus
Dvaro g., Šiauliai
Nuotr. J. Nekrašiaus
2015 m. birželio 5 d. Šiauliuose buvo atidarytos 5 mažos nemokamos bibliotekėlės: VšĮ Respublikinėje Šiaulių ligoninėje prie Tuberkuliozės ir plaučių ligų klinikos, Vinco Kudirkos g. 97, Rėkyvos seniūnijoje, Medelyno seniūnijoje, Birutės ir Žagarės gatvių kampe, Vinco Kudirkos progimnazijoje, Dvaro g. 129, ir „Rasos“ progimnazijoje, Tiesos g. 1.
VšĮ Respublikinės Šiaulių ligoninės teritorijoje prie Tuberkuliozės ir plaučių ligų klinikos, V. Kudirkos g. 97, buvo pastatytas  mažas knygų namelis. Prie jo buvo pritvirtinta iškaba „Respublikinės Šiaulių ligoninės / Bibliotekėlė“ / 2015-06-05“ ir trys nedidelės ovalo formos lentelės su užrašu: „Europos parlamento narys / Valentinas Mazuronis, „Jupoja“, „Sielai“. Šio namelio viduje yra dvi lentynos, prikrautos įvairių autorių knygų lietuvių kalba. Šiomis knygomis gali naudotis visi.
Nuo 2017 m. pavasario mažas knygų namelis su užrašu „Rasos progimnazijos / Bibliotekėlė“, stovėjęs kieme, perkeltas iš lauko į šios progimnazijos III aukštą ir pastatytas koridoriuje prie įėjimo į mokyklos biblioteką. Šio namelio knygomis gali nemokamai naudotis ne tik progimnazijos mokiniai ir mokytojai, bet ir visi miesto gyventojai ir svečiai. 
Vinco Kudirkos progimnazijos mažąją bibliotekėlę papildo ir iš jos knygas nemokamai pasiima ir skaito vietos gyventojai, mokiniai ir mokytojai. Knygų mylėtojai nemokamai dalijasi malonumu skaityti ir keistis perskaitytomis knygomis.
Medelyne knygų namelis-bibliotekėlė įrengta Birutės ir Žagarės gatvių kampe. Ja naudojasi Medelyno seniūnijos gyventojai ir bendruomenė.
Pasaulinio projekto „Little Free Library“ žemėlapyje pažymėtos ir dvi vietos Šiauliuose: Žemaitės gatvėje, prie kultūros centro „Laiptų galerija“ ir Kelmės gatvėje prie individualaus namo, pažymėto 18 numeriu.
2016 m. rugpjūčio 24 d. Šiauliuose, prie Kelmės g. 18 namo tvoros, buvo pastatytas baltai dažytas knygų namelis su stogeliu, mažytėmis stiklinėmis durelėmis ir langeliais, papuoštas spalvotų trikampėlių girlianda. Namelio priekinėje dalyje yra iš raidžių sudėtas  užrašas „BIBLIOTEKĖLĖ“, o žemiau pritvirtinta lentelė su pavadinimu anglų kalba „Little Free Library org.“ / Take a Book – Return a Book / Charter # 34456 / A Nonprofit Organization. Ant spintelės stiklinių durų priklijuoti užrašai: „KVIEČIAME / SKAITYTI / IR DALINTIS“, „PADĖK TAI, / KĄ JAU PERSKAITEI, / IR PASIIMK TAI, / KO DAR NEPERSKAITEI“, „Vėliau nebūtina grąžinti tos / pačios paimtos knygos, / tačiau / visi kviečiami prisidėti ir / palikti ką nors nuo savęs, / bendruomenės / labui“, „LITTLE FREE LIBRARY ORG. / TAKE A BOOK – RETURN A BOOK“. Tai pirmoji Šiauliuose oficialiai įsteigta (užregistruota pasauliniame žemėlapyje) mažoji bibliotekėlė Šiauliuose. Už šios bibliotekėlės stiklinių durelių matosi horizontaliai ir vertikaliai sukrautos įvairių autorių knygos lietuvių kalba. Jų galėjo būti apie penkiasdešimt. Namelyje verda gyvenimas, mat vienas knygas keičia kitos, o ir likusios ilgiau neužsibūna. Ši bibliotekėlė veikia be jokių įpareigojimų: pasiėmęs knygą gali jos ir negrąžinti.
Kaip papasakojo knygų namelio sumanytoja ir globėja, Šiauliuose, Kelmės g. 18, gyvenanti Šiaulių profesinio rengimo centro mokytoja Odeta Pamerneckaitė, ji pirmąkart apie pasaulyje veikiančius knygų namelius „Little Free Library“ išgirdo per Lietuvos televiziją, kai tokia bibliotekėlė buvo atidaryta 2016 m. Vilniuje. Tada jai kartu su keturiolikmete dukra Rugile Briedyte kilo mintis tokią bibliotekėlę įrengti prie savo namo. Kaip sumanė, taip ir padarė. Dukra Rugilė sužinojo, kaip reikia gauti vardinį registracijos numerį, pati išrinko būsimos bibliotekėlės modelį. Prireikė šiek tiek laiko, kol buvo patvirtinta ši nemokama bibliotekėlė. Šiauliuose, prie Kelmės g. 18 namo, pastatytai bibliotekėlei buvo suteiktas indekso Nr. 34456. Pirmosios knygos į naująją bibliotekėlę pateko iš jų šeimos namų bibliotekos. Dabar, kai šis knygų namelis pastatytas, prie jo pasiimti knygų ateina nemažai žmonių, taip pat šiai bibliotekėlei ne vienas atveža net su automobiliais pilnus maišus įvairios literatūros, kartais net naujausių romanų. Kas netelpa  knygų namelyje yra sunešama į tikrąjį namą ir laikoma atsargai. Vėliau ištuštėjusi bibliotekėlė papildoma knygomis iš namo.
Žemaitės g., Šiauliai
Nuotr. J. Nekrašiaus
2017 m. sausio 16 d. Šiauliuose, Žemaitės gatvėje, prie kultūros centro „Laiptų galerija“, šios galerijos direktorės Janinos Ališauskienės iniciatyva pastatytas mėlynai išdažytas namelis su stogeliu ir stiklinėmis durelėmis. Šiaulietis skulptorius Kazimieras Bimba sukūrė šio knygų namelio-bibliotekėlės (dar vadinamos „lesyklėle-bibliotekėle“) projektą. Ant stogo užtupdė iš medžio išdrožtą baltai dažytą paukščiuką. Namelio fotografiją ir kitą reikiamą informaciją direktorė J. Ališauskienė nusiuntė į JAV ir sulaukė atsakymo – suteikto unikalaus numerio 48691. Taip Šiaulių miesto kultūros centras „Laiptų galerija“ įkūrė 27-ąją Lietuvoje ir 2-ąją Šiauliuose oficialiai tarptautiniame tinkle „Little Free Library“ registruotą ir į pasaulinį tokių bibliotekėlių žemėlapį įtrauktą bibliotekėlę. Prie šio knygų namelio pritvirtinta balta lentelė su užrašu anglų kalba: „Little Free Library org. / Take a Book – Return a Book / Charter # 48691 / A Nonprofit Organization“. Šio namelio vidus perskirtas lentynėle ir ant jos dviem eilėmis išrikiuotos įvairios knygos lietuvių kalba. Jas laisvai gali pasiimti ir skaityti kiekvienas šiaulietis ar miesto svečias. Šiaulių kultūros centro „Laiptų galerija“ įsipareigojo užtikrinti, kad bibliotekėlėje visuomet būtų knygų, kurias gali paimti ir skaityti bet kuris norintis.
Šiaulių kultūros centro „Laiptų galerijos“ pirmojo aukšto fojė yra spinta su J. Ališauskienės, V. Ališausko, K. Bimbos, A. Gustas, F. Laurinaitytės, N. Kuzminskaitės, R. Vozbutienės, R. Urbonavičiūtės, Ž. Mikšio ir kt. žmonių dovanotų knygų vardinėmis lentynomis. Vertingos knygos su autorių autografais ar žymesnių žmonių kolekcijos saugomos, o kai kurios išnešamos ir sukraunamos į šalia „Laiptų galerijos“ kieme esantį knygų namelį-bibliotekėlę laisvai keistis.
„Rasos“ progimnazijoje, Šiauliai
Nuotr. J. Nekrašiaus
Prie nemokamų bibliotekėlių judėjimo aktyviai prisideda ir Šiaulių miesto bibliotekos. Kai kuriose miesto bibliotekose įrengtos specialios knygų lentynos, kuriose gali palikti nereikalingas ir perskaitytas knygas ir pasiimti kitų atneštų norimų perskaityti leidinių ir žurnalų. Nemokamos knygų lentynos įrengtos Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje, Šiaulių universiteto bibliotekoje, Šiaulių miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje, Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Saulės filiale ir kitur. Šių bibliotekų filialų fojė stovi lentynos su lankytojų atneštomis naudotomis knygomis ir jas nemokamai gali pasiimti ir skaityti kiekvienas norintis. Bibliotekininkės pasakojo, kad kai kurias knygas pasiima fondui, o kitas renkasi žmonės, kai kurie net neužsukdami į skaitytojų aptarnavimo patalpas.

J. Nekrašiaus inf.

Straipsnių pradžia


* Be autoriaus ir Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos (ŠAVB) sutikimo šį kūrinį draudžiama atgaminti bet kokia forma ar būdu, viešai jį skelbti, įskaitant padarymą viešai prieinamo kompiuterių tinklais (internete), išleisti ir versti, platinti kūrinio originalą ar jo kopijas juos parduodant, nuomojant, teikiant panaudai ar kitaip perduodant nuosavybėn. Be autoriaus ir ŠAVB sutikimo draudžiama šį kūrinį, esantį viešosiose bibliotekose, mokymo įstaigose, muziejuose ar archyvuose, mokslinių tyrimų ar asmeninių studijų tikslais viešai skelbti ar padaryti jį viešai prieinamą kompiuterių tinklais tam skirtuose terminaluose tų įstaigų patalpose. 
                 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą