2018 m. gegužės 10 d., ketvirtadienis

KREPŠININKAI KŪRĖ EKSLIBRISUS

Projektas LIETUVOS EKSLIBRISUI – 500!
Projektą dalinai finansuoja: Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė
Organizatorius: Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka
KK „Šiauliai“ komanda ir projekto "Lietuvos ekslibrisui – 500" įgyvendintojos
(iš kairės pirma eilė: A. Kaktytė, L. Braza, S. Vaitkaitytė)

2018 m. balandžio 19 d. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje vyko žurnalisto, sporto istoriko Arūno Petraičio knygos „9 Šiaulių krepšinio dešimtmečiai. Iliustruota istorija nuo 1925 metų“ sutiktuvės. Į renginį atvyko daug garbių svečių: trenerių, sporto veteranų, sportininkų, krepšinio gerbėjų ir kitų miesto ir sporto istorijai neabejingų žmonių. Knygos autoriui buvo įteikta Seimo nario dr. Stasio Tumėno padėka, šiltų žodžių negailėjo treneris Antanas Sireika, ilgametis krepšinio klubo „Šiauliai“ vadovas Adomas Klimavičius ir kiti. Olimpietis Mindaugas Žukauskas ne tik pasveikino autorių, bet ir bibliotekai padovanojo krepšinio kamuolį su visos KK „Šiauliai“ 
komandos autografais.

Po knygos pristatymo A. Petraitis lankėsi Knygos grafikos centre, kuris bibliotekoje įkurtas tik šiemet. Čia sporto istorijos tyrėjas dalyvavo dailininkės edukatorės Lolitos Putramentienės-Brazos vadovaujamose kūrybinėse dirbtuvėse ir susikūrė ekslibrisą. Tuo metu lyg ir juokaujant kilo idėja: „O kodėl nepasikvietus visos KK „Šiauliai“ komandos?“. Ir štai! Gegužės 10 d. sportininkai apsilankė bibliotekoje, kur dalyvavo Lietuvos Respublikos kultūros tarybos, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos ir Šiaulių miesto savivaldybės finansuotame projekte „Lietuvos ekslibrisui – 500“.
Naudodami techniką, analogišką linoraižiniui, ir taikydami alternatyvias medžiagas, edukacijos dalyviai sukūrė 14 puikių knygos ženklų, kuriuose dominuoja krepšinio kamuolys ir oranžinė spalva. Kai kurių ekslibrisų motyvai gana netikėti: vabalas, kačiukas, inkaras... Vis dėlto sunkiausia, pasak krepšininkų, rašyti apsuktomis raidėmis.
Ekslibrisai buvo spaudžiami 2–4 egzemplioriais. Po kiekvienu ženklu jų autoriai pasirašė, pažymėjo datą ir ekslibriso numerį – 1/3, 2/3, 3/3. Sportininkai juokavo: „Kada nors kainuos milijoną“. Po vieną darbą krepšininkai dovanojo bibliotekai – Gerardo Bagdonavičiaus ekslibrisų fondui saugoti.
Bib­lio­te­kos edu­ka­ci­jo­se ir kū­ry­bi­nė­se dirb­tu­vė­se sie­kia­ma ek­slib­ri­są su­grą­žin­ti į kny­gą, su­­kur­ti knygos ženklą sau ar sa­vo drau­gui, ar­ti­ma­jam ir juo pa­puoš­ti kny­gą. Krepšininkai paklausti, kokias knygas jie patys pažymės savo naujaisiais kūriniais, atsakė labai įvairiai. Tre­ne­riai Robertas Giedraitis ir Vaidas Pauliukėnas iš­si­rin­ko „Žūk­lės en­cik­lo­pe­di­ją“, Vy­tau­tas Ša­ra­kaus­kas – kny­gą apie Vy­tau­tą Di­dį­jį. Ki­ti – J. K. Row­ling „Ha­rį Po­te­rį“, D. De­foe „Ro­bin­zo­ną Kru­zą“, fo­toal­bu­mus, A. Pet­rai­čio kny­gą apie Šiau­lių krep­ši­nio is­to­ri­ją, Šat­ri­jos Ra­ga­nos „Se­na­me dva­re“, V. My­ko­lai­čio-Pu­ti­no „Al­to­rių še­šė­ly­“, Ž. Ka­va­liaus­kai­tės „Tris­pal­vė Irkutsko karš­ty­je“, A. Diu­ma „Tris muš­kie­ti­nin­kus“ ir ki­tas.
Sigitos Vaitkaitytė inf.
Ievos Slonksnytės nuotr.

Kūrybinių dirbtuvių vaizdo įrašas.

Straipsnių pradžia

Projektą dalinai finansuoja:











* Be autoriaus ir Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos (ŠAVB) sutikimo šį kūrinį draudžiama atgaminti bet kokia forma ar būdu, viešai jį skelbti, įskaitant padarymą viešai prieinamo kompiuterių tinklais (internete), išleisti ir versti, platinti kūrinio originalą ar jo kopijas juos parduodant, nuomojant, teikiant panaudai ar kitaip perduodant nuosavybėn. Be autoriaus ir ŠAVB sutikimo draudžiama šį kūrinį, esantį viešosiose bibliotekose, mokymo įstaigose, muziejuose ar archyvuose, mokslinių tyrimų ar asmeninių studijų tikslais viešai skelbti ar padaryti jį viešai prieinamą kompiuterių tinklais tam skirtuose terminaluose tų įstaigų patalpose. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą