2023 m. balandžio 5 d., trečiadienis

VALANDOS PAŽENKLINTOS EKSLIBRISU IR NE TIK: SUSITIKIMAS SU MAŽEIKIŲ VAIKŲ DAILĖS MOKYKLOS JAUNAISIAIS MENININKAIS

 

Mažeikių vaikų dailės mokyklos jaunieji menininkai
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje, 2023-04-05

2023 m. balandžio  5 d. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka prisipildė džiugaus bendravimo, pakilių emocijų ir vaikiško klegesio. Mažeikių dailės mokyklos jaunieji menininkai šioje knygų šventovėje sklandė kaip pavasariniai paukščiai. Supratome, kad biblioteka jiems padarė įspūdį.

Savo žemiečius pasitiko bibliotekos Knygos grafikos centro darbuotoja Asta Kaktytė. Moksleiviams ji pasakojo apie bibliotekos įkūrimą, bibliotekai įamžinti dailininkų sukurtus meninius objektus bei apie bibliotekos centrą, kuris populiarina knygos meną  – tokia buvo susitikimo pradžia.

Moksleivių išvyka į Šiaulius turėjo svarbų tikslą – iš arčiau pažvelgti į menininko profesiją, aplankyti dailės parodas, dalyvauti edukacijose.

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos (toliau – ŠAVB) galerijoje moksleivių laukė parodų kuratorius prof. Vaidotas Janulis. Jis jauniesiems menininkams pasakojo ką veikia dailininkas kaligrafas, kam reikalingas šis menas, mokė kaip apžiūrėti bibliotekoje eksponuojamą antrąją Nacionalinę Lietuvos kaligrafijos parodą.

Moksleivių pažintis su edukatoriaus profesija vyko keliose bibliotekos erdvėse. Ekslibrisų dailininkė Lolita Braza pasakojo apie savo pirmąjį bandymą sukurti knygos ženklą tėvų bibliotekai, dailės pedagogo kelią ir tapimą ŠAVB Knygos grafikos centro edukatore. Po šio pasakojimo Lolita moksleivius pakvietė netradiciškai apžiūrėti ekslibrisų parodas bibliotekoje. Specialiai šiems lankytojams buvo sukurta  edukacija „Dailininkai ir rašytojai". Pasidalinę į keturias grupes vaikai aktyviai atliko užduotis. Tolesnė pažintis su mažąja grafika, tiksliau ekslibriso menu, buvo tęsiama Knygos grafikos centre. Čia jaunieji kūrėjai apžiūrėjo žymaus dailininko Kazio Rimto Tarabildos ekslibrisų ekspoziciją, išbandė grafikos presą.

Mažeikių dailės mokyklos moksleiviai neskubėjo išeiti – vieni spausdino skirtuko ir ekslibriso atspaudus, kiti antspaudavo savo darbus atminimui, treti studijavo ekslibriso panaudojimo galimybes. Valandos Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje buvo paženklintos pokalbiais apie grafiko profesiją.

L. Putramentienės inf.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą