2022 m. rugsėjo 5 d., pirmadienis

KLAIPĖDOS EKSLIBRISO KŪRĖJUS KURTI ĮKVEPIA GAMTA

 

Augustinas Virgilijus Burba savo dirbtuvėse. Klaipėda, 2022-09-02

Augustinas Virgilijus Burba yra vienas žinomiausių Lietuvos menininkų. Jis žinomas ne tik kaip talentingas tapytojas, bet ir kaip kruopštus grafikas. Jo kūriniuose itin išryškėja stiprus žmogaus ir gamtos – priklausomybės suvokimas. Projekto „Lietuvos ekslibriso kūrėjai XX–XXI a.: enciklopedinio žinyno rengimas“ organizatoriai kelionės pas ekslibriso kūrėją metu įsitikino, kad įkvėpimo A. V. Burba iš tiesų semiasi iš gamtos. „Menas yra pirminės gamtos apraiška. Gamta lydi žmogų nuo gimimo ligi mirties, netgi – ligi visiško išnykimo. Aš į gamtą žvelgiu kaip į vienumą, kurioje netgi išnyksta ribos tarp gyvybės ir mirties: tai, kas gyva – miršta, o kas mirę – duoda pradžią kitai gyvybei“, – kalbėjo menininkas. Itin gražiai A. V. Burba atsiliepė ir apie patį ekslibrisą. Papasakojo, kad kurdamas šį mažą grafikos kūrinį, nustoja jausti laiką ir tarsi apsigyvena kelių centimetrų plotelyje. Apie kūrėją sužinojome ir daug kitų įdomių dalykų. Paaiškėjo, kad pirmą spaudą savo knygoms jis išpjaustė kišeniniu peiliuku iš storos gumos gabalo, o knygos savininką simbolizavo šuns ir žmogaus figūrų siluetai.

Evaldas Vėgėlė Klaipėdos Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje, 2022-09-02


Kelionės metu artimiau susipažinome ir su karikatūristu Evaldu Vėgėle. Menininkas atviravo, kad šiuo metu ekslibrisų nebekuria, tačiau neatmetė galimybės, kad prie šios veiklos dar grįš ateityje. Sakė, kad nors šiuo metu dažniau kuria karikatūras, vis tiek stebi kitų ekslibristų veiklą, dalyvauja jų parodose.

Projekto organizatorių aplankytų menininkų mintis apie ekslibrisą jau greitai galėsite išgirsti ir jūs. Sekite naujienas bibliotekos internetinėje svetainėje savb.lt ir „Facebook“ paskyroje.

Projekto rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.

Dianos Janušaitės inf.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą