2022 m. birželio 6 d., pirmadienis

EX LIBRIS KAIP KOLIBRIS: KNYGOS ŽENKLŲ IR MINIATIŪRINIŲ KNYGELIŲ PARODA KLAIPĖDOJE

Lietuvos dailininkų sukurti miniatiūriniai ekslibrisai

"Ex libris kaip kolibris" parodos vieta: Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka, Herkaus Mano g.  25, Klaipėda. Laikas: 2022 m. birželio 7 – liepos 7 d. Parodos pristatymas birželio 7 d. 17 val.

Pirmieji ekslibrisai buvo skirti žymėti puošnioms, brangioms, didelio formato knygoms. Ilgainiui mažėjant knygos formatui, pradėjus leisti mažo formato ir miniatiūrines knygeles, buvo kuriami ir joms skirti miniatiūriniai ekslibrisai. Šiuos knygos ženklus dėl savo dydžio galima pavadinti kolibriais, kuriems priklauso daugelis mažiausių pasaulyje paukščių rūšių. Jie, kaip ir miniatiūriniai ekslibrisai, savo dydžiu yra labai smulkūs ir nedideli.

Dailininkai kuria miniatiūrinius ir superminiatiūrinius knygos ženklus. Atsižvelgiant į miniatiūrinių knygų formatą ir susiklosčiusias knygos ženklo kūrimo tradicijas, miniatiūrinis ekslibrisas negali būti didesnis kaip 25 x 25 mm arba ilgiausia jo kraštinė neturėtų viršyti 25 mm. Tokio dydžio ekslibrisai gerai matomi paprasta akimi ir geriausiai tinka klijuoti į miniatiūrinę knygelę. Superminiatiūriniams ekslibrisams galima priskirti knygos ženklus, kurie yra ne didesni kaip 5 x 5 mm arba ilgiausia jų kraštinė nesiekia 5 mm. Šie ekslibrisai žymimi: EX MINI, EX MINI LIBRIS, EXL MINI ir pan.

Europoje miniatiūriniai ekslibrisai labiausiai paplito XVI-XIX amžiuose. XX a. jų sukurta Čekijoje, Italijoje, Japonijoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Nyderlanduose, Vengrijoje, Vokietijoje ir kitose šalyse. Lietuvoje jie pradėti kurti XVII amžiuje.

Miniatiūrinių ekslibrisų yra sukūrę žinomi lietuviškų knygos ženklų kūrėjai P. Arlauskas, L. Brazauskaitė, A. Čepauskas, V. Jakštas, V. Janulis, S. Katauskas, V. Kisarauskas, K. Kupriūnas, H. Meškauskaitė, O. Šimaitytė-Račkauskienė, V. Šliuželis, M. Vaicekauskaitė ir kt.

Šiaulietis dailininkas Paulius Arlauskas 1999 m. gegužės pradžioje sukūrė dviejų miniatiūrinių ir trijų superminiatiūrinių ekslibrisų seriją: 10,5 x 10,5 mm; 9 x 9 mm; 6,5 x 4,2 mm; 5,2 x 5 mm ir 5,2 x 4,8 mm dydžio. Dailininkas šiuos knygos ženklus sukūrė oforto technika, nesinaudodamas jokiomis didinimo priemonėmis. 1999 m. gegužės 11 d. agentūra „Factum“ prie Lietuvos kultūros fondo įregistravo dailininko P. Arlausko sukurtą mažiausią ekslibrisą Lietuvoje. Tai superminiatiūrinis 5,2 mm aukščio, 4,8 mm pločio ekslibrisas, kuriame matomas užrašas „JON ex libris“.

Miniatiūrinių ir superminiatiūrinių ekslibrisų sukurta ne daug. Kiekvienas iš jų – didelio meistriškumo ir nepaprasto kruopštumo dailininko kūrinys, liudijantis nuosavybės teises ir savininko kultūrinius bei bibliofilinius interesus. Kai kuriuos Lietuvos autorių sukurtus miniatiūrinius ir superminiatiūrinius knygos ženklus iš šiauliečio kolekcininko, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Gerardo Bagdonavičiaus ekslibrisų fondo tarybos nario Jono Nekrašiaus kolekcijos galima pamatyti parodoje „Ex libris kaip kolibris“, kuri 2022 m. birželio 7 – liepos 7 dienomis veikia Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje.

Jono Nekrašiaus inf.

Parodą "Ex libris kaip kolibris" 2022 m. palanuojama rodyti Pakruojyje, Radviliškyje ir Panevėžyje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą