2016 m. birželio 16 d., ketvirtadienis

EKSLIBRISAI GARSIAM JAV SKULPTORIUI IR MEDALININKUI IŠ ŠIAULIŲ – VIKTORUI DEIVIDUI BRENERIUI

Lolita Putramentienė-Braza, 2016
Tarpukaryje Šiauliuose leidžiamas savaitraštis „Įdomus mūsų momentas“, 1934 m. rugpjūčio 12 d. (Šiaulietis piešė Amerikos pinigą. Įdomus mūsų momentas, 1934 rugpjūčio 12, p. 3). rašė: „Vienam amerikoniškam Amerikos laikraščiui kažkoks skaitytojas pasiuntė klausimą: 
–  Ar Dr. Viktoras Brener, Amerikos cento su Linkolno galva piešėjas gimė Amerikoj?
Laikraštis jam atsakė:
– Jis gimė Šiauliuose, Lietuvoje, liepos 12 (turi būti birželio 12 d. – J. N.) 1871 metais“. Taip bene pirmą kartą apie Victor David Brenner, garsų JAV ir Lietuvos skulptorių, medalininką ir raižytoją, gimusį ir gyvenusį Šiauliuose, sužinojo jo gimtojo miesto žmonės.

Salvija Zakienė
Lolita Braza, 2016


















Victor David Brenner (Viktoras Deividas Breneris) gimė 1871 m. birželio 12 d. Šiauliuose, graverio šeimoje. Jo tėvas buvo kvalifikuotas graveris ir antspaudų gamintojas. Paaugęs berniukas padėjo tėvui, jo dirbtuvėlėje atliko įvairius nesudėtingus užsakymus. Sulaukęs 16 metų Viktoras tapo kvalifikuotu graveriu. 1887 m. tėvo padedamas, įsteigė dirbtuvėlę Šiauliuose ir dirbo savarankiškai. Turėjo daug užsakymų, klientų. Norėdamas toliau tobulinti savo specialybę, 1889 m. Viktoras kartu su tėvais persikėlė į Kauną, kur taip pat pagarsėjo kaip talentingas graviravimo meistras. Dėl konkurentų nepagrįstų skundų, 1890 m. emigravo į JAV ir apsigyveno Niujorke. Netrukus įstojo į Cooper Union koledžą Manhattab ir studijavo menus. Dirbo Niujorko metalinių ženklų ir medalionų dirbtuvėje. Už L. van Beethoveno medalį gavo paramą ir išvyko studijuoti į Paryžiaus Juliano akademiją. 1898-1990 m. studijavo Juliano akademijoje pas žymųjį Prancūzijos medalininką Luis Oscar Roty (1846-1911). V. D. Brenner 1900 m. su savo darbais dalyvavo Pasaulinėje parodoje Paryžiuje, kur jo kūryba buvo įvertinta apdovanojimais. Apie V. D. Brenner darbus labai gerai atsiliepė ir garsus prancūzų skulptorius Ogiustas Rodenas (1840-1917), pranašaudamas šiam talentingą menininkui sėkmingą kūrybinę karjerą. V. D. Brenner su savo kūriniais dalyvavo 1901 m.  Bafalo mieste Pan Amerikos ir 1904 m. Sent Liuise vykusiose parodose. Labiausiai V. D. Brenner išgarsėjo dėl 1907 m. sukurto prezidento Abraomo Linkolno atvaizdo, panaudoto vadinamajam Linkolno 1 centui, pirmąkart kaldintam 1909 m. minint šio JAV prezidento gimimo 100-ąsias metines. V. D. Brenner sukurtas JAV prezidento A. Linkolno atvaizdas ant vieno cento nominalo monetų kaldinamas iki šiol. Per savo karjerą skulptorius sukūrė daugiau nei 125 medalius, plaketes, biustus ir portretus. V. D. Brenner žymesni darbai: JAV kunigo daktaro William Augustus Muhlenberg medalis (1896), medalis skirtas Prūsijos princo Heinrich vizitui įamžinti (1902), Amerigo Vespuči medalis (1903), Niujorko istorikų draugijos 100 metų jubiliejaus medalis (1904), amerikiečių rašytojo Charles Eliot Norton biustas (1904), JAV revoliucijoje dalyvavusio John Paul Jones reljefinis portretas (1906), JAV prezidento Abraomo Linkolno bareljefinė plokštė (1907), Niujorko viešosios bibliotekos antspaudas-herbas (1909) ir kt. Victor David Brenner mirė 1924 m. balandžio 5 d. Niujorke. Palaidotas Mount Judah kapinėse Ridgewoode mieste, Niujorko valstijoje.   

Lolita Putramentienė-Braza, 2016
Rimantas Tomas Buivydas, 2016

   










Kolekcininko Aleksandro Mykolo Račkaus numizmatikos rinkiniai Kaune

    Kaip į Lietuvą pateko V. D. Brenner kūriniai?  JAV gyvenusiam išeivijos lietuviui, numizmatui ir kolekcininkui Aleksandrui Mykolui Račkui  (1893-1965) pavyko sukaupti unikalų 30 geriausių medalininko V. D. Brenner plakečių ir medalių rinkinį. A. M. Račkus buvo knygnešio Mykolo Račkaus sūnus, į JAV patekęs su tėvais 1910 metais. Mokydamasis St. Laurent kolegijoje ir Monrealyje įsidarbinęs vietiniame muziejuje konservatoriumi, labai susidomėjo muziejininkyste. Paskatintas dr. Jono Basanavičiaus pradėjo rinkti lietuvių išeivijos istorijos medžiagą ir 1917 m. Čikagoje kartu su kitais entuziastais įsteigė Lietuvių numizmatikos ir istorijos draugiją. Priklausė Amerikos numizmatui asociacijai (ANA), buvo vienas iš Čikagos monetų klubo steigėjų 1919 metais. JAV miestuose ir lietuviškuose parapijose rengdavo pasaulio numizmatikos parodas, kuriose pristatydavo ir Lietuvos munizmatikos istoriją. A. M. Račkus gyvendamas Amerikoje, susidomėjo garsaus JAV skulptoriaus ir medalininko, Šiauliuose gimusio litvako Victor David Brenner kūryba ir pradėjo kaupti jo darbus. 1935 m. A. M. Račkus į Lietuvą atvežęs savo surinktą numizmatikos kolekciją, V. D. Brenner kūrinių kolekciją, Lietuvių numizmatikos ir istorijos draugijos rinkinius, 1935-1936 m. juos perdavė Valstybinei archeologijos komisijai. Šioje kolekcijoje buvo ir litvako V. D. Brenner medaliai ir plaketės. 1936 m. lapkričio 6 d. Lietuvos Švietimo ministerijos Kultūros departamentui buvo perduoti visi valstybės archeologijos komisijos žinioje buvę Aleksandro Mykolo Račkaus rinkiniai. Dabar šie iš Šiaulių kilusio skulptoriaus, medalininko, litvako V. D. Brenner kūriniai saugomi Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Numizmatikos skyriuje. Sutvarkytas ir suinventorintas A. M. Račkaus rinkinys pirmą kartą visuomenei buvo parodytas 1991 m. Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus jubiliejinėje 70-mečio parodoje.
Elžbieta Zalogaitė, 2016
Rimantas Tomas Buivydas, 2016




















V. D. Brenner medaliai, monetos ir plaketės
Nacionaliniame M. K. Čiurlionio muziejuje

Praėjusių metų gruodžio mėn. pabaigoje, turėdami tikslą susipažinti su skulptoriaus ir medalininko, litvako V. D. Brenner kūryba, kartu su Šiaulių universiteto profesoriumi, dailininku V. Januliu apsilankėme Kaune, Nacionaliniame M. K. Čiurlionio muziejuje ir susipažinome su Numizmatikos skyriuje saugomais V. D. Brenner medaliais ir plaketėmis iš A. M. Račkaus kolekcijos. Šio muziejaus direktorius O. Daugelis suteikė mums galimybę ne tik  susipažinti su V. D. Brenner kūrinių originalais, bet ir leido pasidaryti 24 (iš jų 3 dvipusių) V. D. Brenner darbų skaitmeninius vaizdus. Padedant Nacionalinio M. K. Čiurlionio muziejaus Numizmatikos skyriaus vedėjui Ignui Narbutui, buvo padarytos muziejuje saugomų V. D. Brenner kūrinių skaitmeninių vaizdų reprodukcijos, kurias bus galima pirmąkart pamatyti 2016 m. birželio mėnesį Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje, šios bibliotekos Amerikos skaityklos kartu su Nacionaliniu M. K. Čiurlionio muziejaus Numizmatikos skyriumi  rengiamoje Victor David Brenner plakečių, medalių ir monetų spalvotų reprodukcijų parodoje, skirtoje šio garsaus skulptoriaus ir medalininko 145-osioms gimimo metinėms.

Kultūros istorikas Jonas Nekrašius

Pagerbiant JAV skulptoriaus ir medalininko Viktoro Deivido Brenerio (1871-1924) iš Šiaulių atminimą Gerardo Bagdonavičiaus ekslibrisų fondas paragino Šiaulių miesto menininkus kurti šiai iškiliai miesto asmenybei ekslibrisus. Garsiam graveriui, medalininkui, skulptoriui, litvakui ekslibrisus paskyrė Rimantas Tomas Buivydas, Lolita Putramentienė-Braza, Salvija Zakienė ir Elžbieta Zalogaitė. 

Parodos atidarymas Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje 2016 m. birželio mėn. 16 d. 16 val. 


Lolita Braza, 2016  
Lolita Braza, 2016




      










  
  Lolita Braza, 2016
Lolita Braza, 2016




* Be autoriaus ir Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos (ŠAVB) sutikimo šį kūrinį draudžiama atgaminti bet kokia forma ar būdu, viešai jį skelbti, įskaitant padarymą viešai prieinamo kompiuterių tinklais (internete), išleisti ir versti, platinti kūrinio originalą ar jo kopijas juos parduodant, nuomojant, teikiant panaudai ar kitaip perduodant nuosavybėn. Be autoriaus ir ŠAVB sutikimo draudžiama šį kūrinį, esantį viešosiose bibliotekose, mokymo įstaigose, muziejuose ar archyvuose, mokslinių tyrimų ar asmeninių studijų tikslais viešai skelbti ar padaryti jį viešai prieinamą kompiuterių tinklais tam skirtuose terminaluose tų įstaigų patalpose.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą