2015 m. gegužės 11 d., pirmadienis

ŠIAULIEČIO KOLEKCININKO MINIATIŪRINĖ KNYGA IR EKSLIBRISAI BIRŠTONO VIEŠOJOJE BIBLIOTEKOJE

Gegužės 7 d. 
Paroda "Miniatiūrinė knyga ir miniatiūrinis ekslibrisas"
Paroda iš Jono Nekrašiaus kolekcijos
Parodos partneris Gerardo Bagdonavičiaus ekslibrisų fondas 

Ekslibrisai į šiauliečio kolekcininko Jono Nekrašiaus gyvenimą atėjo dar mokyklos suole, Šiauliuose, kur gyveno ir kūrė dailininkas, lietuviškojo ekslibriso pradininkas Gerardas Bagdonavičius. Tuomet, beveik prieš 50 metų, apsilankęs jo sukurtų knygos ženklų parodoje, jais ir susižavėjo.
Kolekcionuoti ekslibrisus pradėjo prieš 40 metų. Šiuo pomėgiu jį užkrėtė vienas žinomiausių Lietuvoje ekslibrisų kūrėjų ir populiarintojų Vincas Kisarauskas. V. Kisarauskas pirmuosius savo ekslibrisus jam ir padovanojo. 
Asmeninei J. Nekrašiaus knygų kolekcijai pirmąjį ekslibrisą sukūrė dailininkas J. Steponavičius. Labai tuo apsidžiaugė ir tada pradėjo domėtis knygų nuosavybės ženklais, jų istorija ir raida. 
Šiais prisiminimais kolekcininkas dalijosi su susirinkusiais į parodos "Miniatiūrinė knyga ir miniatiūrinis ekslibrisas" pristatymą, Birštono viešojoje bibliotekoje.

Jonas Nekrašius
 Birštono viešojoje bibliotekoje


Vytauto Kuso miniatiūrinė knyga.
Mažiausia Lietuvos knyga,
2011 m. įtraukta į Lietuvos rekordų knygą,
 J. Nekrašiaus kolekcijoje


Šiaulietis kolekcininkas bene vienintelis Lietuvoje kolekcionuoja miniatiūrinius ir super miniatiūrinius knygos nuosavybės ženklus. Jo kolekcijoje yra jam sukurto šiauliečio dailininko Pauliaus Arlausko ekslibrisas – mažiausias Lietuvoje.
Kolekcininką džiugina ne tik ekslibrisai. Jo fonduose yra ir pati mažiausia knyga, kurią galima skaityti tik su lupa. Tai daug vietos neužimantys leidinukai, kurie ypač malonina kolekcininką. Knygelę tiesiog galima paimti ir padėti ant delno.
Kolekcininko J. Nekrašiaus susitikimas su parodos lankytojais vyko Lietuvai svarbią dieną – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. 

Dėkojame už bendradarbiavimą Birštono viešajai bibliotekai 
Pagarbiai,
Gerardo Bagdonavičiaus ekslibrisų fondas


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą