2022 m. balandžio 7 d., ketvirtadienis

EKSLIBRISŲ KŪRĖJAI NENUSTOJA DŽIUGINTI

Projekto „Lietuvos ekslibriso kūrėjai XX–XXI a.: enciklopedinio žinyno rengimas“ organizatoriai ir vėl leidosi į kelią. Šį kartą teko lankytis Vilniuje pas grafikę Danutę Gražienę ir tapytoją Bronių Gražį. Menininkai pasidalijo prisiminimais apie laikus, kai sukūrė pirmąjį ekslibrisą, papasakojo, ką tuo metu jautė ir ko siekė. Atviravo, kaip iki šiol jaučiasi paėmę savo mažuosius grafikos kūrinėlius į delnus, atskleidė, kokiems žmonėms ekslibrisus kūrė dažniausiai.

Grafikė Danutė Gražienė savo dirbtuvėje 2022 balandžio 6 d.
Tapytojas Bronius Gražys savo dirbtuvėje 2022 balandžio 6 d.

Su kita iškilia menininke Viktorija Daniliauskaite kalbėjomės apie jos mamą, tautodailininkę, karpytų ekslibrisų pradininkę – Juliją Daniliauskienę. Sužinojome, kaip ji gyveno, kokia technika kūrė ir ką brangaus mums visiems paliko. Žinoma, susitikimo metu išsamiau aptarėme ir pačios J. Daniliauskaitės kūrybos kelią. Grafikei esame labai dėkingi už šiltą priėmimą ir nuoširdų pokalbį.

Taip pat aplankėme Lietuvos dailininką, grafiką, keliautoją ir žurnalistą Alfonsą Čepauską. Iki šiol entuziazmu degančiomis akimis, jis mums perdavė neįkainojamų žinių. Menininko dėka daugiau sužinojome apie anksčiau veikusį Lietuvos ekslibrisininkų klubą, jo narius, nuveiktus darbus. Nors klubo nariai padarė didelę įtaką Lietuvos kultūrai, deja, bet pats klubas iki šių dienų neišliko ir 2021 m. rugpjūtį nutraukė veiklą. Nepaisant to, pats menininkas nepraranda gyvenimo džiaugsmo ir nenustoja džiuginti kitų. Liūdėti tikrai neturime dėl ko, juo labiau kad A. Čepausko namus palikome netuščiomis. Jis mums įteikė šūsnį vokų, katalogų, leidinių, susijusių su ekslibrisais ir Lietuvos ekslibrisininkų klubo veikla.

Už neįkainojamus leidinius esame dėkingi ir D. Gražienei, V. Daniliauskaitei. Visas šis turtas bus saugomas Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Gerardo Bagdonavičiaus ekslibrisų fonde.

Negana to, projekto organizatorių aplankytų menininkų mintis apie ekslibrisą jau greitai galėsite išgirsti ir jūs. Sekite naujienas bibliotekos internetinėje svetainėje savb.lt ir „Facebook“ paskyroje. Projekto rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.

Dianos Janušaitės inf.








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą