2022 m. sausio 18 d., antradienis

PRISIMENANT EKSLIBRISO KŪRĖJĄ STASĘ MEDYTĘ

 

Stasė Medytė, autoekslibrisas, 1968. 

Regis, dar visai neseniai, 2021 m. birželį, lankėme menininkę Panevėžyje. Tuokart kalbėjomės apie ekslibrisų kūrybos pradžią ir net turėjome progos pamatyti ypatingą Lietuvos ekslibrisininkų klubo žiedą, kurį menininkė užsimovė susitikimo proga. Šiandien su liūdesiu tenka atsisveikinti su šia anapilin iškeliavusia išskirtine kūrėja.

Nors žmogus baigia žemišką kelionę, bet jo darbai lieka ir primena praėjusius laikus, būtą gražų gyvenimą bei draugystę, siejusią ekslibriso kūrėją ir jo savininką.

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje (toliau – ŠAVB), Gerardo Bagdonavičiaus ekslibrisų fonde (toliau – GBEF) saugoma per šešiasdešimt Stasės Medytės darbų. Kai kuriuos ji pati padovanojo besisteigiančiam ŠAVB Ekslibriso muziejui (dabar – GBEF), apie dvidešimt kūrinėlių atkeliavo per bibliotekos bičiulį kunigą Justą Jasėną ir dar daugiau nei trisdešimt darbelių fondui padovanota iš profesoriaus Vytenio Rimkaus asmeninės ekslibrisų kolekcijos. Šiais ir kitais S. Medytės kūrinėliais visuomet sklis menininkės gyvenimo ir kūrybos istorija.

Gražinos Montvidaitės inf.

Daugiau apie dail. Stasę Medytę skaitykite.

Stasė Medytė, autoekslibrisas, 1987.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą