2021 m. birželio 29 d., antradienis

KELIONĖ PAS EKSLIBRISO KŪRĖJUS

Ekslibrisas vis traukia projekto „Lietuvos ekslibriso kūrėjai XX–XXI a.: enciklopedinio žinyno rengimas“ organizatorius į kelią. Per paskutinę birželio mėnesio kelionę į Vilnių aplankėme žymius grafikus Mikalojų Povilą Vilutį ir Nijolę Ingelevičiūtę-Vilutienę. Jie pasidalijo prisiminimais apie laikus, kai gyvenant už geležinės uždangos ekslibrisas buvo langas į pasaulį. Su kita iškilia menininke, Ugne Žilyte, kalbėjomės apie ekslibriso kūrimo taisykles ir šios grafikos srities ateities perspektyvas. Grafikė Virginija Kalinauskaitė mums papasakojo apie išradingiausius būdus atspausti darbus karantino metu namų sąlygomis ir apie savo darbų inspiracijas.

Klausantis kūrėjų, kalbančių apie ekslibriso kūrimo subtilybes, neapleidžia mintis, kad nors mažosios grafikos kūrinėlis visus mūsų lankytus menininkus vienija, tačiau kiekvienas į klausimą, kas jam yra ekslibrisas, atsako be galo skirtingai. Tai tik rodo, kad vieno atsakymo į šį klausimą nėra, dėl to taip įdomu kaskart išgirsti naują atsakymą iš degančiomis akimis pasakojančių ekslibriso entuziastų.

Projekto organizatorių aplankytų menininkų mintis apie ekslibrisą jau greitai galėsite išgirsti ir jūs. Sekite naujienas bibliotekos internetinėje svetainėje savb.lt ir „Facebook“ paskyroje. Projekto rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.

G. Montvidaitės info.

Mikalojus Povilas Vilutis, 2021-06-28. Nuotr. V. Kovieraitės-Trumpės
Virginija Kalinauskaitė, 2021-06-28. Nuotr. V. Kovieraitės-Trumpės

Nijolė Ingelevičiūtė-Vilutienė, 2021-06-28. Nuotr. V. Kovieraitės-Trumpės 

Ugnė Žilytė, 2021-06-28. Nuotr. V. Kovieraitės-Trumpės

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą