2018 m. gegužės 18 d., penktadienis

RASOS PRIŠMONTIENĖS EKSLIBRISŲ KŪRYBOS ESMĖ


Nuo 2018 m. gegužės 18 d. iki birželio 6 d. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos galerijoje eksponuojama šiauliečių dailininkų Rasos Prišmontienės ir Eimio Prišmonto kūrybos parodaRasa pristato dalį savo mažosios grafikos ir ekslibrisų kūrybos, apimančios ketvirtį amžiaus. 

Rasa Prišmontienė
Dailininkė Rasa Prišmontienė – lyrikė ir filosofė. Jos pasaulis persmelktas gėrio ir šviesos. Kartu tai dailininkė estetė, siekianti elegancijos ir harmonijos, pasaulio pažinimo ir pažangos.

Dailininkės kūryboje mėgstama grafinė miniatiūra – ekslibrisas. Ekslibrisas, knygos ženklas, dažniausiai turi ne abstraktų, o visiškai konkretų adresatą, tad jis yra ir žmogaus ženklas. Žmogaus ženklas - knygos ženklas – menininkės ženklas sujungia kūrybos visumą. R. Prišmontienės ekslibrisuose atsispindi kūrėjos įžvalgumas, įsigilinimas į žmogų, kuriam skirtas darbas ir pastangos užfiksuoti tikrovišką knygos savininko vidinį pasaulį. Vienuose ekslibrisuose vyrauja emocinę prasmę perteikianti linija, slepianti kietos medžiagos inertiškumą, kituose knygos ženkluose trapios ir subtilios linijos gamą papildo faktūra ir tekstas. Išlaikydama individualų savo kūrybos braižą, sudėtinga grafikos technika išgaudama juodas ar baltas dėmes, ji ieško ir suranda vientisą knygos ženklo kompoziciją ir temos darną. 

R. Prišmontienės ekslibrisai – ritmingas linijų ir ženklų derinys, kuriame lyg pro šydą išryškėja giliai paslėpta mintis. Kiekvienas dailininkės knygos ženklas pasižymi vientisu stiliumi, simbolių, nuotaikų, detalių derme, erdvės ir kompozicijos pajautimu, konstruktyvumu. Jos stiliui būdinga švelni ir laisva kompozicija, kuriai lyriškumo suteikia dekoratyvumo elementai. Ekslibrisų plastinės raiškos taupumas ir talpumas – išskirtinis bruožas, vyraujantis  R. Prišmontienės darbuose. Miniatiūriniame grafikos lakštelyje sutelkta informacija yra daugiasluoksnė. Jame fiksuojamos ne vien dailininkės estetinės nuostatos, jos santykis su praeities ir dabarties kultūra, bet kartu perteikiamos aktualijos ir knygos savininko vidinis pasaulis.

Rasa Prišmontienė
R. Prišmontienė, kurdama ekslibrisus, atsijoja tai, kas svarbiausia objektui, ir tam, kam šis ženklas skiriamas ir priklauso. Nors pabrėžiamas dekoratyvumas, piešinys grakštus, lengvai suvokiamas, prasmingas. Šie maži grafikos lakšteliai žavi skaidria nuotaika, ornamentiškumu, glaustu vaizdu. Jie subtiliai perteikia ne tik dvasinį knygos savininko pasaulį, bet kartu jautriai ir išraiškingai apibūdina jo sąlytį su gyvenimu, knyga, biblioteka, laikotarpiu. Tai gilios išminties filosofinės esė, poetinės novelės apie žmogų, laiką, būtį.


Jono Nekrašiaus inf.






* Be autoriaus ir Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos (ŠAVB) sutikimo šį kūrinį draudžiama atgaminti bet kokia forma ar būdu, viešai jį skelbti, įskaitant padarymą viešai prieinamo kompiuterių tinklais (internete), išleisti ir versti, platinti kūrinio originalą ar jo kopijas juos parduodant, nuomojant, teikiant panaudai ar kitaip perduodant nuosavybėn. Be autoriaus ir ŠAVB sutikimo draudžiama šį kūrinį, esantį viešosiose bibliotekose, mokymo įstaigose, muziejuose ar archyvuose, mokslinių tyrimų ar asmeninių studijų tikslais viešai skelbti ar padaryti jį viešai prieinamą kompiuterių tinklais tam skirtuose terminaluose tų įstaigų patalpose. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą