2017 m. balandžio 2 d., sekmadienis

LOLITOS BRAZOS EKSLIBRISO EDUKACIJA ZYPLIŲ DVARE



Kovo 16-ąją Lukšių kultūros centre (Zyplių dvaro centriniuose rūmuose) paminėta Knygnešio diena. Šia proga ne tik prisiminti ir paminėti iškiliausi knygnešiai, spaudos draudimo metais iš Prūsijos gabenę lietuviškų leidinių į kitą Nemuno pusę, bet ir atidaryta šiaulietės grafikės, Gerardo Bagdonavičiaus ekslibrisų fondo narės Lolitos Brazos ekslibrisų paroda intriguojančiu pavadinimu „Ekslibris geriau ne sriuba“.
Kalbėdama apie savo parodą Lolita pristatė Mato Slančiausko (1850–1924), Šiaulių apskrities knygnešio, atminimui skirtą ekslibrisą, kuriame užfiksuota jo frazė „Grinčia be knygų smirdžia lavonu...“, paaiškino termino „ekslibrisas“ kilmę ir reikšmę, pateikė lietuvišką šio žodžio atitikmenį – „iš knygų“. Parodos autorė papasakojo kuriozišką nutikimą iš savo vaikystės, kai vienu antspaudu su rusišku užrašu sužymėjo visas namuose buvusias knygas, ir supratusi savo „prisidirbimą“ jį bandė ištaisyti – plėšė visų knygų priešlapius. Nuo to laiko Lolitai galvoje kirbėjo mintis, kaip pasigaminti savo antspaudą. Tapusi grafike ji šį savo norą įgyvendino.
Parodos Zyplių dvare atidarymo proga Lolitą Brazą sveikino Lukšių miestelio seniūnas Vidas Cikana, Lukšių kultūros centro direktorė Daiva Bukšnienė, kolegos menininkai Virginija Armanavičienė, Violeta Bakšenskienė, Rita Mockeliūnienė, Valdas Paukštys, Rigimantas Stanaitis ir daugelis kitų.
Vėliau Lolita visus norinčius susisodino prie stalo, įdavė popieriaus ir pieštukus į rankas ir paragino pasigaminti savo ekslibrisus monotipijos būdu. Džiugu, kad į parodos atidarymą ir netradicinę pamoką atvyko visas būrys Šakių meno mokyklos mokinių su mokytoju Kęstučiu Dovydaičiu, Šakių bibliotekos bibliotekininkės, ekslibrisu susidomėję ne tik šakiečiai, bet ir Marijampolės, Vilkaviškio rajono gyventojai.

Linos Palekauskaitės nuotr. ir inf.
Lukšių kultūros centro Zyplių dvaro administratorė turizmui






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą