2016 m. gegužės 12 d., ketvirtadienis

ŠIAULIŲ MIESTO VALSTYBINIŲ, VISUOMENINIŲ DRAUGIJŲ IR ORGANIZACIJŲ BIBLIOTEKOS, SKAITYKLOS IR JŲ KNYGOS ŽENKLAI

2016-ieji Bibliotekų metai!          Šiauliams – 780 metų!                   Jonas NEKRAŠIUS
                
XIX a.- XX a. Šiauliuose veikė valstybinės, visuomeninių draugijų ir organizacijų, taip pat asmeninės arba privačios bibliotekos. Jos buvo viešos ir uždaros. Pirmosios valstybinės ir visuomeninių draugijų ir organizacijų viešos bibliotekos mieste buvo įsteigtos XIX a. šeštajame dešimtmetyje. Prieš 165 m. Šiauliuose įkurta pirmoji valstybinė biblioteka, o prieš 155 m. mieste pradėjo veikti pirmoji viešoji visuomeninė biblioteka, viena iš pirmųjų tokio pobūdžio bibliotekų Lietuvoje.

Knygos į Šiaulių miesto valstybinių ir visuomeninių bibliotekų lentynas atkeliavo ne tik iš knygynų, bet ir iš dvarų, vienuolynų, įvairių įstaigų, organizacijų, visuomeninių ir asmeninių bibliotekų bei privačių rinkinių. Dalis iš jų buvo pažymėtos knygų nuosavybės ženklais – ekslibrisais, superekslibrisais, knygų antspaudais, lipdėmis, nuosavybės įrašais, taip pat marginalijomis, autografais ir kt. Šie nuosavybės ženklai padeda nustatyti bibliotekos ir knygos priklausomybę, jos savininką ir buveinės vietą. 

I DALIS. Šiaulių miesto valstybinių, visuomeninių draugijų ir organizacijų bibliotekos, skaityklos ir jų knygos ženklai nuo XIX a.  šeštojo dešimtmečio iki XX a. antrojo dešimtmečio (skaitykite daugiau).

II DALIS. Šiaulių miesto valstybinių, visuomeninių draugijų ir organizacijų bibliotekos, skaityklos ir jų knygos ženklai 1918-1945 (skaitykite daugiau).


Saugoma: ŠAVB (Inv. nr. 13/2822)

Šis straipsnis iliustruotas knygos ženklų pavyzdžiais kurie rasti Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje ir privačiuose rinkiniuose. Rašinio autorius dėkoja Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos bibliotekininkėms Audronei Baškienei, Nijoliai Kasperavičienei, Astai Kaktytei ir Sandorai Šliupienei, kolekcininkams Petrui Kaminskui ir Arvydui Skeriui padėjusiems surinkti ir iliustruoti šį straipsnį tarpukario Šiaulių miesto įvairių bibliotekų ir skaityklų knygos ženklais.




Mieli GBEF skaitytojai prašome paieškoti savo bibliotekose senų, dar tarpukaryje išleistų knygų, su Šiaulių miesto valstybinių, visuomeninių draugijų ir organizacijų ir privačių bibliotekų ir skaityklų knygų antspaudais, ekslibrisais, įrašais, lipdėmis ir nuskenavę atsiųsti mums šių knygos ženklų pavyzdžių (jonas.nekrasius@kava.lt arba menocentras@savb.lt)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą